Granada

granadaGranada is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, heeft een bevolking van 250.000 inwoners en ligt op 682 meter boven de zeespiegel. Er wordt algemeen gezegd dat wie Granada niet gezien heeft, Andalusië niet gezien heeft. Granada is gebouwd op 3 heuvels: Alhambra, Sacromonte en Albaicín. De universiteit van Granada behoort met zijn 50.000 studenten tot een van de grootste in Spanje. Een belangrijk aspect van Granadas groei en bloei is ook de vruchtbaarheid geweest van de vallei. Dankzij het Sierra Nevada gebergte (3481 meter) en het smeltwater van de sneeuw daar, is er het hele jaar door water. Door Granada-stad stromen ook 2 rivieren: de Génil en de Darro (deels overdekt). Een vernuftig uitgebouwd irrigatiesysteem leverde Granada dan ook rijke oogsten op. Typische gewassen zijn populieren voor de papierproductie, granen, suikerriet, tabaksplantages, olijven en fruitbomen.

Alhambra
Het Alhambra is een samengebouwd geheel van een militaire burcht (Alcazaba), paleizencomplex en burgerwijk (Medina), 720 meter lang en 220 meter breed. De Alcazaba is het oudste gedeelte, daterende uit de 9e eeuw en is een erg impressionant bouwwerk met een dubbele omwalling. Het eerste paleis naast de Alcazaba werd in 1238 gebouwd, waarna er constant gebouwen aan werden toegevoegd. Naast het Alhambra liggen de Generalife-tuinen en het Zomerpaleis. Dat maakt een totale oppervlakte van 16 vierkante kilometer. In de paleisstad (Medina) leefden een 2.000-tal inwoners, meestal adel, rijken, officieren en personeel van de administratie. De naam is afgeleid van het Arabische “Calat al-Hamra” wat zoveel betekent als “rode burcht”. Het gebouw is immers opgebouwd uit stenen die een roodachtige kleur hebben. Uiteindelijk leefden er 23 koningen van de Nasri-dynastie in Granada. Ook de Katholieke Koningen leefden in het Alhambra. Karel V liet er bovendien zijn eigen paleis in Renaissancestijl bouwen dat echter nooit werd afgewerkt. Het Alhambra-complex werd door de UNESCO erkend als werelderfgoed en is dan ook Spanjes meest bezochte monument.

Generalife
De tuinen naast het Alhambra waren de oorspronkelijke moestuinen van het paleis. Vertaald uit het Arabisch betekent het “Tuine van de Architect”. Heden ten dage zijn het siertuinen die aangelegd werden in 1932. De tuin staat vol met prachtige bloemen en bomen, een doolhof, vijvertjes met fonteintjes enz. Achterin bevinden zich ook het Zomerpaleis.

Sacromonte
De Sacromonte heuvel is bekend voor zijn grotten die in de 18e eeuw bewoond werden door Granadas grote zigeunerbevolking. Heden worden de grotten gebruikt voor flamenco-shows. Op de heuvel bevindt zich ook de Sacromonte-abdij met de kerk van San Cecilio, patroonheilige van de stad. De gebouwen worden op dit moment gerestaureerd na een zware brand enkele jaren terug en zijn niet toegankelijk.

Albaicín
De derde heuvel waarop Granada gebouwd werd, heet Albaicín. Het is nog steeds de meest Meddleeuwse wijk met zijn nauwe steegjes die als een doolhof de berg opkruipen. Typisch zijn de huizen met fruittuintjes die “Cármen” genoemd worden. De naam “Albaicín” betekent zoiets als “de wijk van Baeza”. In 1227 werden de Moren verdreven uit het stadje Baeza, de inwoners vluchtten naar Granada en vestigden zich blijkbaar in deze buurt. De meeste kerken in het Albaicín zijn omgebouwde moskeeën met nog steeds herkenbaar de tot kerktoren omgevormde minaret. De wijk zit ook vol met Aljibes, waterreservoirs uit de Moorse tijd. Vanaf de Plaza San Nicolás heeft u een zeer mooit uitzicht over Granada en het Alhambra.

El Cristo de las Lañas
Het Albaicín is rijk aan folklore. Op de Plaza San Miguel staat bijvoorbeeld “El Cristo de las Lañas”, De Christus van de klemmen. Wanneer de Spaanse Burgeroorlog uitbrak in 1936 werd het beeld kapotgeslagen door republikeinse (linkse) soldaten. De lokale bevolking verstopte de stukken tot rustiger tijden waarna het beeld weer met ijzeren klemmen aan elkaar gezet werd, vandaar de naam.

Puerta de las Pesas
De poort van de Gewichten (Puerta de las Pesas) ligt bij de eeuwenoude markt. Wanneer inspecteurs vaststelden dat handelaars vervalste gewichten gebruikten, werden die vervolgens aan nagels in de muur van de poort opgehangen. Misschien gebeurde hetzelfde ooit wel met de frauderende handelaars … Tot op heden hangen een aantal verroeste gewichten aan de pleinkant van de muur.

Kathedraal
De bouw begon in 1518 en duurde bijna 200 jaar. Architect Enrique Egas begon de bouw in Gothische stijl. De werf werd later overgenomen door Diego de Siloë waardoor de kathedraal in Renaissance stijl afgewerkt werd. De ingang van de kathedraal bevindt zich in een klein deurtje aan de kant van de grote boulevard.

Koninklijke kapel
De bouw begon in 1506 in opdracht van de Katholieke Koningen Fernando en Isabel. Het gebouw in Gothische stijl leunt tegen de kathedraal aan. In de grafkelder (open voor bezichtiging) bevinden zich de graven van (van links naar rechts) Felipe el Hermoso (Filips de Schone, man van de dochter van de koningen, Juana la Loca (Johanna de Waanzinnige)), Koning Fernando, Koningin Isabel, Juana la Loca, en Miguel, oudste kleinkind van Isabel en Fernando.

Alcaicería
De oude zijdemarkt uit de 11e eeuw. De huidige gebouwen zijn een reconstructie van de oude wijk die volledig verloren gegaan is bij een zware brand.

Corral del Carbon
Een mooie hoefijzerboog leidt naar de binnenplaats van deze oude caravanserrail (hotel) uit de 13e eeuw. In het midden bevindt zich een waterbekken (funda) als drinkplaats voor de dieren. In 1531 werd het gebouw omgevormd tot een steenkool opslagplaats (vandaar de naam).

Washington Irving
Irving was een van de eerste om te schrijven over het Alhambra, waar hij een tijdje gewoond heeft. Hij heeft een boek geschreven over de volksverhalen die de ronde deden over de paleizen en zijn inwoners. Het boek heet “Vertelsels van het Alhambra”, is in het Nederlands verkrijgbaar en belsist de moeite om te lezen voor of na het bezoek.

De Sierra Nevada
Sierra Nevada is Granadas ski-gebied, op slechts anderhalf uur rijden van de subtropische Costa del Sol. De bergketen behoort tot de Sierra Penibética en bevat onder andere de hoogste piek van het Iberische Schiereiland: de Mulhacén-piek met een hoogte van 3.481 meter en de Veleta, 3.392 meter hoog. Van half december tot begin mei kan er geskied worden.