Córdoba

cordobaCórdoba is vooral bekend en bemind omwille van zijn Grote Moskee of Mezquita, die een van de belangrijkste Islamitische monumenten van Europa is. Maar de stad heeft veel meer te bieden. Zo zijn de Joodse Wijk of Juderia met zijn indrukwekkende synagoge minstens even boeiend om te ontdekken. De smalle, sfeervolle straatjes zijn heel uitnodigend om uren in te verdwalen. Daarnaast zijn ook het Alcazar de los Reyes, waar Christoffel Colombus zijn reisplannen voor Indië onthulde, en de Medina Arahara en het Alcazaba met zijn prachtige tuinen, zeker de moeite waard.

De architectuur van de stad is overwegend Moors, maar ondanks het verleden dat hierin verder leeft, is ook de het moderne leven volop in het stadsbeeld geïntegreerd. Kunst en cultuur worden heel hoog in de vaandel gedragen. Zo zijn er tal van boeiende musea en tentoonstellingen te bezoeken, die zowel bekende als minder bekende artiesten een platform bieden. Als u van lekker mediterraans eten houdt, zult u hier zeker uw gading vinden. Tal van restaurants liggen vooral in het oude stadscentrum geconcentreerd en serveren er de heerlijkste gerechten en uiteraard ook alle mogelijke soorten tapas. Later op de avond kunt u terecht in een van de vele cafés. Wie graag beweegt kan dit in de exotische flamencobars. Tenslotte telt de stad ook heel wat kleine en fijne boetiekjes met heel uiteenlopende ambachtelijke producten. Toch ontbreken ook de trendy kleding- en schoenenzaken niet, dus met shoppen bent u in Córdoba al gauw enkele uren zoet!

Mezquita:
Deze moskee-kathedraal is wellicht een van de belangrijkste monumenten van de stad maar ook in de wereld.

Juderia:
Joodse wijk hier ligt de enige van de drie overgebleven synagogen.

Alcázar de los Reyes Christianos:
Koninklijk gotisch kasteel met een indrukwekkende collectie van Romeinse mozaïken. Ook de tuinen met hun vijvers en fonteinen en patio zijn zeker de moeite waard.

Palacio de Viana:
Dit paleis behoort tot de nationale monumenten van het land en heeft ook een prachtige 18e eeuwse tuin en indrukwekkende patio´s. Binnen in het paleis bevindt zich een museum met meubels, tapijten en andere gebruiksvoorwerpen.

Plaza de las Tendillas:
Plein in het antieke Romeinse centrum van Córdoba. Dit plein verbindt niet enkel de belangrijkste straten van Córdoba maar vormt ook het kloppend hart van het commerciële leven van de stad.