Eten & Drinken

tapasTapas:
Andalusië is de bakermat van de tapas. Er zijn hier meer tapasbars dan in welke Spaanse regio dan ook, en de kwaliteit en de variëteit, met name wat betreft visgerechten, is onovertrefbaar. Alle Spaanse regio’s zijn zeer trots op hun keuken en Andalusië is daar geen uitzondering op. Moorse smaken (amandelen, sinaasappelen) in combinatie met lokale kruiden (saffraan, komijn, koriander) en gezond vlees en vis (inktvis, ham) maken een unieke en heerlijke gastronomie.

Specialiteiten:
Regionale specialiteiten zijn ‘rabo de toro’ (gestoofde ossenstaart met uien en tomaten), ‘solomillo de cerdo’ (varkenshaas) en natuurlijk ‘gazpacho’ (de beroemde koude tomatensoep met komkommer uit Andalusië, ook bekend als ‘salmorejo’ in Cordoba). Vaak wordt inktvis in eigen inkt gekookt, een paella met zeevruchten ‘arroz a la marinera’, gestoofde visschotel en vis in ‘adobo’, marinade of komijn, marjolein, azijn, zout en peper. Groenten worden meestal besteld als bijgerecht. Nagerechten zijn zoet en plakkerig, Arabische-stijl, of soms varianten van crème caramel.

Drinken:
Een glas koude sherry of ‘cerveza’ (bier) zijn de favoriete drankjes, maar ook ‘sangria’ en rode en witte wijn (gebotteld, uit Rioja, La Mancha, Catalonië etc, of plaatselijke wijn uit het vat).