Cultuur

Geschiedenis:cultuur
De duizenden jaren lange geschiedenis van Andalusië heeft een enorme erfenis aan kunst en cultuur opgeleverd. Het Alhambra in Granada, de Mezquita moskee in Cordoba of de Giralda en de oude wijk in Sevilla zijn monumentale bakens in de menselijke geschiedenis. Maar niet alleen hier, ook in elke andere stad of elk dorp vindt men fraaie voorbeelden van de Andalusische kunstgeschiedenis. Van enorm belang zijn de door de gehele regio verspreid liggende gebouwen, kastelen, paleizen, forten en kloosters. Zij zijn opgetrokken in de briljante Islamitische stijl, de Renaissance stijl en de Barok. Dit alles vormt een uitermate belangrijk erfgoed. Als thuisland voor kunstenaars als Velazques, Murillo en Picasso herbergt zij een enorme hoeveelheid aan schilderijen, beeldhouwwerken, juwelen en archeologische vondsten. Ook deze zijn weer verspreid over de vele kastelen, kloosters, paleizen en kerken. Zelfs op de meest afgelegen plekken treft men wel een belangrijk stuk aan van een schilder of goudsmid

Festivals:
De variëteit aan festivals en vieringen van heiligendagen is net zo rijk en divers als de geografie van Andalusië is. De lente festivals, oogst festivals, de dagen van de schutspatronen, kermissen, wijnfeesten en pelgrimages worden gekarakteriseerd door een uitbundige tentoonstelling van vakmanschap, de Andalusische keuken, muziek en religie. Het carnaval voorziet in een druk begin van alle vieringen en zet het leven van alle dag op zijn kop met humor en ironie. Gedurende de Heilige Week, brengen alle kerken hun meest kostbare schatten naar buiten ter ere van het lijden van Christus. Deze processies volgen een route en programma, die elk jaar dezelfde zijn. Dit staat garant voor een religieuze optocht. De Cruces de Mayo zijn een spectaculaire combinatie van religieuze en heidense gewoonten.

Stierenvechten:
Andalusië is de bakermat van het stierenvechten, en dat merk je gauw als je een stierengevecht bijwoont in steden als Sevilla of Granada. Het talrijk opgekomen publiek is wild van enthousiasme. Het aanschouwt de matador die zijn rode cape sierlijk langs een woeste stier beweegt. De toeschouwers laten vervolgens luidkeels hun tevredenheid of ongenoegen blijken. De liefhebbers in Spanje zien het als een kunstvorm die hoort bij hun traditie en cultuur. Niet alle Spanjaarden zijn fans van het stierenvechten. Maar een deel ziet het als een onderdeel van de Spaanse traditie, cultuur en kunst. De grootste groep Spanjaarden en veel buitenlanders vinden het maar niks. Zij kunnen niet echt genieten van deze gewelddadige traditie waarbij als vermaak een kansloos dier wordt gedood.

Flamenco:
Toen zigeuners in Andalusië neerstreken en hun cultuur zich geleidelijk vermengde met de joodse- en moslimcultuur ontstond na enkele eeuwen een unieke combinatie van zang, dans en muziek. Flamenco is een expressie van gevoelens die gaan van triestheid tot vrolijkheid.